Eldfast AB är ett oberoende aktiebolag med aktiva ägare. Våra ingenjörer och projektledare är branchledande med sin erfarenhet och expertis. Vi arbetar varje dag för att vara det naturliga första valet när du väljer din leverantör av eldfasta material och tjänster.

 

Teknologins ursprung

I grekisk mytologi var Hephaistos, son till Zeus och Hera, den mäktigaste guden för eld och metallbearbetning. Romarna kallade honom "Vulcanus", och till och med i dom germanska områdena hade dom som kände eldens konst en speciell makt: Dom representerade det avgörande steget i utvecklingen från tidigare nomadiska samhällen till de bosatta samhällena då de behärskade konsten av eld och därmed överlevnad.

"Eldfast" betyder att ett material kan användas vid temperaturer högre än cirka 600°C till cirka 1 700°C. Sådana processer som involverar höga temperaturer (smältning, rostning, gjutning) har varit kända för mänskligheten sedan dess. Tidiga bevis inom konst och arkitektur från hela världen visar en exceptionellt hög grad av eldfast teknik direkt eller indirekt.

 

Men det var inte förrän industrialiseringen på 1700-talet att kunskapen om de olika processerna, metoderna och effekterna påskyndades, och användes i stor skala. Den snabba globala tillväxten i efterfrågan på cement och de ökande kraven i stålindustrin skapade ständigt nya utmaningar för eldfast teknologi: Mineraler och råmaterial som är rika på aluminiumoxid och magnesit används för att utveckla tegel, massor och formar som är skräddarsydda för att passa de processer, temperaturer och material som ska behandlas. Denna grundteknologi används över hela världen för att utrusta moderna roterugnar för cement eller smält- och gjutugnar med högt specialiserade eldfasta fodringar.

Men tillräckligt med mytologi och historia - tillbaka till mineralogi, kemi och teknik:

Eldfast Svenska AB och dess allierade leder framstegen.

 

 

Kontakta oss

Eldfast Svenska AB

 

 

Telefon +46 (0)52-216400

E-post post@eldfast.se

Org.nr: 559144-3527